3 правила за блога на печатницата

  3479

  В последните години повечето печатници оптимизират фирмените си уеб сайтове според изискванията на Google. А имате ли блог?

  Защо плащате сериозни цифри за SEO оптимизация, наддават се суми за ключови думи като дигитален печатпоканивизиткиброшуриформуляривинили, а не генерирате собствен полезно съдържание?

  След последните промени в правилата на Google, вече не е достатъчно просто да имате работещ уеб сайт – трябва да имате блог. Защото с най-голяма тежест е уникалното съдържание, което генерира всеки бранд.

  Какво трябва да знаете, ако започнете да списвате фирмен блог?

  Тук ще наблегнем по-скоро на съдържанието и неговото публикуване, отколкото на избора на онлайн платформа. Технически, стартирането на блог е изключително лесно и достъпно. Трябва само да изберете една от двете безплатни платформи – WordPress и Blogger. Те са отлично оптимизирани за работа – менютата им са на български език, имат мобилни версии и са пригодени за лесно споделяне на съдържанието за търсачките и социалните мрежи. Ето ви три важни правила за съдържанието:

  Правило 1 – пишете интересни за вашите читатели неща, а не за вашите продукти

  Хайде, да си го кажем направо! Никой не се интересува от вас и вашите продукти и услуги, колкото и невероятни да са те.

  „Ние работим качествено, евтино и бързо.“ не е интересно на никого. Още по-безинтересни са помпозни изрази, с които не казвате нищо или казвате неистини – какво удоволствие е да имате конкуренция, след като на всички на пазара е ясно, че се води ценова война. Или да твърдите как всяка поръчка се изпълнява изключително качествено, след като печатът е производство и грешки стават постоянно – бъдете честни, защото клиентите ви ще оценят това.

  И не забравяйте, че клиентите ви не се интересуват какво твърдите по принцип за себе си. Те се интересуват единствено дали тяхната поръчка е качествено отпечатана. Също така търсят най-добрата за тях цена и под бързо разбират тяхната поръчка да е изпълнена бързо.

  Помислете кое от нещата, които искате да кажете за цената, качеството и бързината, ще бъдат от полза на един потенциален клиент, който не ви познава.

  Можете да му разкажете как се формира цената при печат, кой компонент в една оферта какво значи, колко е най-краткото време, в което е възможно да бъде изпълнена една поръчка. Вероятно всеки ден се сблъсквате с незнание по тези въпроси. Не се сърдете на клиентите, които не знаят – това е чудесен повод да им дадете полезна информация и те сами ще попитат за услугите ви. Попитайте ги какво биха чели с удоволствие, направете списък и публикувайте по тези теми поне веднъж седмично. Разбира се, ползите са и за вас – уникалното и ценно съдържание, което генерирате, ще се хареса на търсачките.

  Правило 2 – водете диалог, а не монолог

  Днес комуникацията с клиенти е отворена. Трябва да бъдете готови за всичко и по всяко време – да бъдете наругани във Фейсбук, да разкажат за ваша грешка в професионалните форуми, да ви се присмеят публично. Никога не оставяйте подобни теми без коментар или обяснение. И не, в никакъв случай не се оправдавайте, както и не нападайте опонентите си. Те може да не са прави и дори да ви клеветят, но точно в такива теми е шансът да се отличите пред конкурентите си като коректен и отворен за диалог партньор. Ако старото правило гласеше, че един недоволен клиент ще разкаже на 11 потенциални лошия си опит с вас, то днес един недоволен клиент ще разкаже на стотици и хиляди потенциални и това ще остане в архивите на всички търсачки завинаги.

  Нали не искате да виждате името на печатницата си на първо място в Google, когато някой търси информация за вас и там е индексирана информация за лошо изпълнена поръчка?

  Имиджът е голяма част от работата на една печатница – все пак клиентите ви доверяват рекламните си бюджети. Има много примери за големи брандове, които са използвали социалните мрежи, за да отговорят на потребителите си. Това поражда доверие, особено по кризисни теми, които могат да разрушат имиджа на компанията.

  Правило 3 – не публикувайте личното си мнение по чувствителни теми

  Блогът не е официалният сайт на печатницата ви, но в него важат всички правила на бизнес етиката. Не пишете по теми, свързани с политика, религия и малцинствени въпроси, дори да сте един от най-твърдо убедените националисти например. Не коментирайте и не давайте личното си мнение по всякакви теми – от сутрешните новини, през женските предавания, до проблема с бездомните кучета и местата в детските градини. Гледайте на блога си като медия, която е трибуна с информация, полезна за клиентите ви, а не за личната ви изява.

  И най-важното: съставете си план за теми и публикации. Ако днес започвате блог, има ли кой да го списва, каква е целта му, за кого го пишете (от какво се интересуват клиентите ви), какви проблеми има аудиторията ви и можете ли да бъдете полезен съветник? Когато имате стратегия и план, ще работите много по-лесно и целенасочено.

  Ето ви и примерен план кога и какво да публикувате във фирмения си блог.