5 от най-актуалните иновации при хартиите

1221

Хартията не спира да ни изненадва със своите предимства и приложения. Освен за четене и писане тя все по-често се използва в технологията, медицината и строителството. В тази статия събрахме 5 от най-актуалните иновации, свързани с нея.

Тапети за защита от хакери
Френски учени са намерили начин да предпазват домашните безжични мрежи от външна намеса. Става въпрос за тапети, носещи търговското наименование Metapaper, чрез които избирателно се филтрират електромагнитни вълни. Това означава, че тапетите не смущават сигнала на мобилните телефони, но възпират тези честоти, на които работят безжичните рутери. Това е едно от новите приложения на хартията, с която може да се съхранява по-успешно личната информация.

Защита от пожар на дървесни повърхности

Звучи налудничаво, но е факт според учени от финландския технически изследователски център VTT. Te са открили, че микроскопичните целулозни влакна, получени от дървесен пулп, могат да създадат високоефективно покритие за забавяне на горенето при дървесни материали. Наноцелулозното покритие върши тази работа, тъй като има десет пъти по-голямо съдържание на твърди вещества от други подобни материали и така създава херметична бариера, която предотвратява достигането на кислород до повърхността на дървото.

защита от огън

Преносим тест за вируса Зика
Пренасяният от комари вирус Зика, заплашващ да се превърне в световна епидемия, вече е засегнал силно района на Южна Америка. Ранното му откриване е от особено значение, особено при бременни жени, тъй като може да доведе до увреждане на плода. Екип от Харвардския университет разработи система от замразени сухи синтетични генни вериги, вградени в хартиени дискове, които променят цвета си, когато са изложени на кръвна проба, съдържаща вируса Zika. Тъй като много от гнездата на зараза са в отдалечени джунгли или селски райони, този прост и бърз тест означава, че потенциално стотици хиляди хора могат да бъдат диагностицирани и лекувани, което намалява заплахата от този опасен вирус.
Хартия, устойчива на бактерии
Sappi обяви разработването на хартия, която потиска растежа на бактериите, което би било огромно предимство във всяка медицинска обстановка, от болничните стени до вътрешността на линейката. Хартията Sharklet наподобява повърхността на кожата на акула, която естествено забавя растежа на водорасли и е в състояние да направи повърхности устойчиви на бактерии без токсични добавки или химикали. Тайната е в текстурата на хартията, която е с формата на диамант с елементи около една десета от размера на червената кръвна клетка.Метод за откриване на рак

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили прост и евтин хартиен тест, чрез който се увеличава възможността за ранна диагностика на рак. Посредством наночастици, които се инжектират в пациента и минават през тялото се достига до туморите. В случай, че те са злокачествени се образуват биомаркери, които могат да бъдат установени в урината на пациента, посредством въпросния хартиен тест, който променя цвета си. Принципът наподобява тестовете за бременност и дава резултат в рамките на минути.

тест за рак

Текста написа: Антон Даскалов