Book on Demand – добрият български пример

4334

Book on demand означава печат на книга при поискване. Иначе казано – книгата се отпечатва, след като е продадена. Така издателят концентрира усилията си в маркетинга и продажбата на книгата, а не в производствения процес, разпространението и дистрибуцията.

/вдясно: Димитър Клатуров/

По темата защо се случват или не се случава печатът на книги при поискване ще пишем още много, но бихме искали да започнем с един добър пример и то от България.

Представяме ви Димитър Клатуров, който разказва за проекта  izdavam.com .

Началото…
Истинската ни работа като завършена фирма, която предлага цялостната услуга book on demand, започнахме да извършваме на 1-ви ноември 2011 год. Тогава за пръв път отвори врати нашата онлайн книжарница, започнахме изплащането на печалбите на авторите и др. Преди това имаше само отделни поръчки на книги.

Особеното при нас, което ни отличава от всяка една друга фирма или страница в Интернет е, че ние сме единствените, които издаваме (защото сме също и издателство), печатаме (защото сме също и печатница), дистрибутираме (благодарение на нашите партньори от Еконт Експрес) и изплащаме печалбите на авторите (благодарение на нашите партньори от epay.bg).

book on demand - печат на книги по поръчка

Интересното е също, че страницата ни izdavam.com е насочена както към авторите, които могат да издадат книгите си напълно безплатно, така и към крайните клиенти, които могат да закупят книги от нашата онлайн книжарница. Ние дори можем да предложим и много добри условия на всяко издателство, което иска да работи с нас и харесва нашия начин на работа, като с всяко едно издателство се провеждат индивидуални разговори, за да можем да разберем как можем да им бъдем полезни и по какъв начин можем да работим заедно.

Работата с автори на книги
Ние даваме възможност на всеки автор да бъде издаден – както млади, така и утвърдили се вече автори. В нашата онлайн книжарница имаме повече от 80 автора с над 180 издадени книги. Имаме много автори на непълнолетна възраст, които се радват на интерес и покупки. Имаме и автори, които са печелили конкурси с техните творби и такива, които имат повече от 10 книги издадени от нас. Имаме повече от 27 жанра. Разнообразието, което предлагаме е голямо и тепърва ще става още по-голямо. Интересното при нас е, че не рекламираме (освен малка реклама в google) и се радваме на популярност изцяло от доволни клиенти, които споделят със своите близки и познати и по този начин идват и новите ни клиенти. Присъстваме и във всички социални мрежи, така че е много лесно на даден автор да рекламира книгата си. Това е изключително ефективен начин за достигане до крайните клиенти.

Обемите на печат и довършителната обработка
Бройките са винаги различни в зависимост от поръчките, които имаме. В момента разполагаме с достатъчно оборудване, за да покрием и дори да надминем сегашното си натоварване и при оптимална работа на машините можем да достигнем и до 300 изработени книги на ден. На две от машините ни разполагаме с модул за зашиване на книги с телче. Имаме и отделна машина за зашиване с телче. Разполагаме с оборудване за термолепене на книги, колатор, перфорираща и номерираща машина, машина за студен и топъл ламинат и др.

За недоволството срещу издателите след затварянето на Читанка.инфо, за свободното разпространение на съдържание в Интернет и какво е да си издател на млади автори…
Нашите автори не са млади, а по-скоро неизвестни и това не ги прави „трудни“ за четене. Напротив, според мен тези автори притежават много повече свобода и творческа муза по простата причина, че нямат ограничения и притеснения за творбата си. Някои от нашите автори са решили да разпространяват творбите си и безплатно чрез техните лични или други страници. Това не значи, че трудът им е загубен и няма да бъде оценен. Според мен авторите сами могат да преценят дали желаят труда им да бъде разпространяван свободно или чрез заплащане. Това е изцяло тяхно право. За страници, които разпространяват труда на автори без тяхно съгласие не мисля, че това е редно и коректно. Но не мисля, че има причина, ако даден човек е решил да си закупи книга, да не го направи. Според мен това няма как да го спре или да му повлияе.

За доближаването до световния пазар на book on demand услугите…
В България тепърва нещата се развиват. Ние просто предлагаме алтернативен начин на авторите и издателите на книги. Те сами трябва да решат дали това, което предлагаме, е подходящо за тях и дали искат да работят с нас и да издават книгите си по този начин – print on demand. За времето, в което предлагаме тази услуга, виждаме, че хората харесват това, което предлагаме. Според мен, ако нещата се правят правилно и клиентите са доволни, няма как бизнесът ти да няма успех. За нас е изключително важно клиентите ни да са доволни от услугите, които предлагаме!

Ако се интересувате от печата на книги по поръчка, не пропускайте и това събитие, на което Димитър Клатуров ще разкаже лично за бизнес модела на izdavam.com:

Книга по поръчка