Elevator Pitch – как да се представим в 30 секунди

  3801

  Знаете ли историята за търговеца, който се страхувал да продава?

  За да стане добър в това, което прави, решил да се научи да представя себе си и компанията в рамките на съвсем кратко време. Това включвало и представяне пред хора, които срещал в асансьора, докато стигнат до етажа си.

  Така се родил elevator pitch (представянето в асансьора, за което имате по-малко от минута).

  Тази кратка реч трявба да е достатъчно информативна и с толкова добре подбрани и точно фрази, че човекът срещу вас да разбере какво му казвате и да ви запомни. Звучи трудно, нали?

  Доказано е обаче, че търговците, които могат да ангажират вниманието на потенциалните клиенти, имат по-голям шанс да изградят дългосрочни отношения с тях, да контролират разговора и продажбения процес и да постигат по-лесно целите си.

  И преди да се зачудите къде да търсите претъпкани асансьори, имайте предвид, че т.нар. Elevator Pitch може да бъде проведен чрез различни канали – не само в асансьора.

  Да видим как и къде можете да намерите възможности да представите себе си и компанията си в 30 секунди – време, в което трябва да грабнете внинанието на потенциалните си клиенти.

  1. Networking – различни срещи и събития

  Различните събития, на които срещате нови и потенциални клиенти са чудесно място да представите себе си и компанията си в рамките за 30 секунди. Ако се притеснявате, предварително разпишете петте най-важни изречения, които ви описват. За помощ вижте картинката отгоре.

  2. Срещи 

  Една среща може да е удачно място да се представите в 30 секунди. Това е добро начало за разговор и въпроси, които можете да получите. Също така е ударен старт за по-разширена презентация, ако ситуацията го позволява.

  3. Кратък слоган в писма и имейли

  На теория в кореспонденцията имате повече място за представяне. На практика, отново имате секунди, в които да грабнете вниманието – хората така или иначе само „сканират“ писмата, докато търсят конкретната информация, която ги интересува.

  4. Фирменият уебсайт

  Интригуваща начална страница или начало на страница За нас, в която да обясните накратко (само в 2-3 изречения) кои сте и какво правите.

  5. Брошурите

  Повечето хора не четат задълбочено брошурите. Гледат картинки, хвърлят един поглед на текста и то само на подчертаните акценти. Опитайте да синтезирате представянето си в два абзаца. Наистина ще трябва да потренирате, но си струва.

  6. Профилите в социалните мрежи

  Профилът ви в Linkedin е чудесна тренировка как да се представите в няколко реда. Но ако искате истински предизвикателство, опитайте да го направите в 140 знака в Twitter.

  7. Подписът в имейла ви

  Чудесно място за кратко и ударно представяне, което ще се набива на очи.

  И не на последно място, винаги ще си задавате въпроса дали са достатъчни 30 секунди. Отговорът винаги ще бъде: Не, но са необходими, за да предизвикате интерес. Което е добро начало за разговор.

  Автор: Матю Паркър

  Снимка: 360innovation 

  СПОДЕЛИ
  Антон Даскалов
  Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.