GDS Design и дигиталният печат

  3705

  Георги Георгиев е собственик на русенската дигитална печатница GDS Design. Започва преди 5 години без да е имал опит в печата, почти случайно. Днес печатницата се помещава на площ 2 000 кв.м. и се занимава с печат, търговия и производство на картонени кутии. Завършил е математика и информатика.

  Началото

  Георги: Направихме фирмата преди 5 години, а от 4 години имаме дигитални машини. Започнах с един офисен принтер в хола на семейния апартамент, за да подпомогна семейния бюджет. Работех на заплата – работа, която няма нищо общо с печата, но имах един клиент. Той имаше нужда някой да напечата инструкциите за употреба на продуктите му, защото основният му доставчик не се справяше.

  Започнах с един офисен принтер Kyosera, който издържа 10 дни на натоварването. След това взех малък принтер HP, с който някак се справяхме. На втората година от втори доставчик на този клиент станахме основен. Сега печатаме инструкциите за употреба и самозалепващите се етикети на всичките му продукти. Скоро спечелихме и втори голям клиент, за който започнахме да правим и картонени кутии.

  В момента имаме 5 дигитални машини и всичките са с марка Konica Minolta. Идеални са за продуктите, които печатаме. За печата на картонените кутии ползваме офсетова печатница като подизпълнител, защото средният тираж на кутиите ни е 60 – 70 000 бройки. Лепенето се прави при нас – изцяло ръчно.

  Имаме две сгъвачки и плоска щанца. Помещаваме се в сграда на три етажа, на площ 2 000 кв.м. – поддържаме голям склад, тъй като имаме и търговска дейност – продаваме кашони, картони и всичко необходимо за опаковането на един продукт. Обслужваме и по-малки клиенти за рекламни материали.

  Дигиталният печат на опаковки

  Георги: Масово запитванията за картонени кутии в Русе са около 1 000 – 2 000 бройки. Вече имаме запитвания за 250 – 500 бройки, но още не сме готови за машина за дигитален печат на опаковки. За дигиталния печат на опаковки е задължително да си оборудван с висок клас производствена машина, която печата повече от четири цвята – производствен клас мастиленоструйна машина от класа на KM-1 на Konica Minolta или HP Indigo, но ние още не сме готови за този клас производство. Може би след две години ще помислим и за такъв тип инвестиция, но имаме още да се развиваме.

  Засега се справяме с наличните машини за продуктите, които печатаме и използваме максималния им капацитет. Чакам с нетърпение да видя KM-1 в работна среда и макар ние да не сме готови за нея, след няколко години можем да мислим в тази посока.

  Клиентите, цената, пазарът
  Георги: Стремим се да правим всичко сами, за да имаме пълен контрол над качеството. Дълго време имахме грижи със сроковете и качеството, когато поръчвахме при подизпълнители. А за мен най-важното е клиентът да получи качество. Водя се от принципа, че ако на мен не ми харесва и на клиента няма да му хареса. Случвало се е да хвърлим тираж от 10 000 отпечатъка, но да направим поръчката качествено. Да, в печата има конкуренция, в Русе също – като по-малък град, но ние печелим с добра услуга, стремим се да даваме винаги отлично качество, да спазваме срокове и нещо, което много фирми подценяват – да отговаряме бързо на запитванията.

  Цената винаги е от значение за нашия пазар и затова винаги договаряме материали на по-добри цени, срещаме се постоянно с доставчици и винаги търсим варианти. В последните години със съпругата ми сме постоянно на път, даже се шегуваме, че почти живеем в колата – съчетаваме всички пътувания така, че да свършим работа и да съчетаем семейните ангажименти покрай нея. Децата са постоянно с нас  – и на път, и в печатницата. Даже се шегуваме, че спят много добре около щанцата – монотонният звук ги приспива чудесно.

  За екипната работа
  Георги: Имаме 17 души в екипа. Стремя се да им създавам добра и почти семейна атмосфера в работата – добра организация на работата, ред в производствените помещения, стая за отдих и всичко необходимо, което един работодател трябва да осигури. Много държа на реда, защото хаосът води до грешки. Когато всяко нещо е на мястото си, не се губи време в работата. Всеки петък задължително всички подреждаме заедно производството.

  Поне два пъти в годината правим Company Day – независимо дали ще е барбекю или спорт заедно, важното е хората да се опознаят извън офиса и да установят по-близки и приятелски контакти. Така работят много по-добре заедно и си помагат.

  От 30 октомври 2016, когато се родиха децата, нямам свободно време. Ежедневието ми е работа, на път с цялото семейство и пак в печатницата. Даже вече ни трябва по-голяма кола, за да се събираме всички – колата ни е като подвижен втори дом.

  Обслужването на Коника Минолта България
  Георги: Ние работим основно с Випимекс в Русе – всички консумативи, поддръжката и всичко необходимо по машините получаваме от тях. В централния офис на Коника Минолта България контактуваме с Мартина Граматикова – тя се грижи нашата фирма да получава всички новости за машините, нови технологии, покани за събития и т.н.

  Доволни сме от комуникацията с всички. А ние сме особен клиент – експлоататор на машините. Никой не вярваше например, че една от цветните ни машини bizhub C224 може да достигне до 1,2 милиона копия. Ние ги достигнахме. Също така при нас машините не спират – в рамките на работното време се печата без прекъсване. Затова и много често ние откриваме техническите проблеми и заради нас сервизът се сблъсква с казуси, които не са имали досега. Но винаги сме получавали обслужване и решения.

  Машините и клик програмата
  Георги: Аз винаги държа към черно-бялата машина да имам и цветна. Дори дигиталният печат да се ползва за по-непретенциозни продукти и да не дава най-високото качество, цветната машина е задължителна. В началото колегите от офсета не ме вземаха сериозно, когато ставаше въпрос за качество и цена, но сега с малките тиражи съм много по-конкурентен от много офсетови печатници. Доволен съм от клик програмата при дигиталните машини, защото всичко е включено в цената. За черно-белите машини (най-вече офисните) предпочитам да не плащам на клик, защото там ниската цена на консуматива е определяща за цената на продукта.

  Работата продължава…

  Георги: Надявам се, че догодина по това време отново ще сме заедно и ще мога да разкажа за успехите, които сме постигнали през изминалата година.