Google ограничава нелегалното сваляне на снимки

  1980

  Не малко потребители се възползват от Google, когато имат нужда от изображения за своите печатни или онлайн проекти. Google започва да ограничава нелегалното сваляне на снимки.

  В сегашната си функционалност търсачката за изображения се явява експресна и безплатна услуга за кражба на интелектуален труд.

  Промяната на действащото състояние вече е задействана след сключено споразумение между интернет гиганта и Getty Images. Това се случва след като вторите предявиха жалби срещу Google в САЩ и ЕС. Жалбите бяха оттеглени след договореното споразумение между страните.

  нелегално сваляне на синмки от google

  Най-значимата промяна е в премахването на бутона за директна връзка към изображението в пълна резолюция, появяващ се при избор на съответната снимка. Това улеснение в комбинация с неясните авторски права на Google създава чувство у потребителите, че не извършват нещо нередно.

  Разбира се мерките не защитават напълно авторските права, а само правят нещата да се случват с малко повече стъпки особено за тези, които не са защитили своите фотографии. Сайтовете, които предлагат снимки с висока резолюция обаче имат забрана за запис с десния бутон на мишката или са публикували правила за повторно използване и по този начин срещу потребителите, извършили нерегламентирани действия ще могат по-лесно да бъдат предприемани действия.

  Източник: Google

  СПОДЕЛИ
  Антон Даскалов
  Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.