Google патентова технология за добавена реалност в книгите

3123

Google патентова печатна интерактивната книга.

Технология, която ще пренесе четенето на книги в 21-ви век без да заменя добре познатото хартиено издание с компютър – това си поставя за цел новопатентованата иновация от Google.

Самата технология представлява съвкупност от физическа книга с множество сензори и датчици по страниците – за докосване, движение или такива проследяващи движения. Въз основа на всички тях, както и в зависимост от сюжета на книгата, системата визуализира обекти с добавена реалност над страниците. Google представя това изобретение като „Интерактивна книга”.

Изображенията се проектират над страниците посредством устройство с формата на хамбургер, което се поставя на самата книга, а вградените говорители добавят звук към цялото изживяване.

Цялата технология е резултат от множество патенти за различните елементи от изобретението. Един от тях описва как сензорите засичат разлистването на страниците и как това предизвиква аудио-визуални събития. В друг от патентите се описва използването на смартфон или таблет в комбинация с книга, за да се добави допълнително изживяване при четенето. Всяка страница има допълнително отварящ се лист, зад който се поставя мобилното устройство, чрез което се проектират допълнителни изображения. И двата патента са първоначално подадени от петима инженери от Google в началото на 2015 година.

Технологията е интересна, защото обединява една добре позната във времето физическа среда и добавя към нея цифрово аудио и изображения.

Източник: Google

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.