Google с печатна реклама за персонални ваучери

4372

Мъртва ли е печатната реклама, след като дори Google я използва, за да достигне до нови клиенти?

В началото на октомври много български фирми получиха персонални писма, подписани от Бранимир Йосифов, маркетинг мениджъра на Google Adwords за България.

Писмата бяха разпращани по адресна регистрация на фирмите и във всяко от тях имаше залепен ваучер с персонален код за зареждане на сметка за реклама. Ако заредите 30лв. в сметката си, получавате 90лв. допълнително или общо 120лв. Офертата си има и краен срок 30 ноември 2012.

Защо обръщаме внимание точно на тази оферта? Първо, защото е добър пример за достигане до нови клиенти. Второ, защото Google е Интернет гигант, но дори и тази компания разбира силата на печатната реклама и то персонализираната печатна реклама.

В тази оферта има няколко важни елемента на успешния мейлинг:

добре подбрана база данни – съдейки по адреса за получаване /адрес за регистрация на фирмата/ Google вероятно използват Търговски регистър.

персонализация – всяко писмо има персонален номер, по който се прави отчетността до колко фирми са изпратени писма.

промо код – всяка карта, залепена към писмото има персонален промо код, който се въвежда при осребряване на офертата и съответно се измерват резултатите от кампанията.

обучение и инструкции в 5 стъпки – допълнителна листовка към писмото с инструкции как да започнете да рекламирате с Google в пет лесни стъпки.

Минуси на кампанията

– никъде в писмото не пише, че офертата важи само за нови акаунти в Google Adwords за България. Съответно, ние като стар клиент на тази програма, не можахме да заредим ваучера и да го използваме. Или ние не правим нещо както трябва, или сме попадлани погрешно в базата данни за потенциални нови клиенти. Писахме във формата за обратна връзка и още нямаме отговор.

– писмата са изпратени от Швеция, заради което по форумите и в социалните мрежи много хора питаха дали тези ваучери са валидни и дали наистина идват от Google Adwords за България.

Кампанията можеше да е почти перфектна, ако не бяха тези дребни неразбории, имаше още малко разяснения в писмото и по-добра обратна връзка за въпроси.

Но, по-важното в случая е да покажем, че печатният мейлинг изобщо не е мъртъв, както си мислят много хора, а става само по-добре таргетиран и ефективен.

Разбира се, имаше времена, в които Google използваха печатна реклама и във вестниците, за да достигнат до аудитория, която все още не беше ползвала търсачката им. А може би искаха да покажат, че вестникарската реклама изчерпва потенциала си…