Урок по рециклиране от олимпиадата в Токио

795

Тази година летните олимпийски игри ще се проведат в Токио и организаторите вече дадоха силна заявка това да бъде една от най-зелените събития в историята. Залага се изцяло на възобновяеми енергийни източници и рециклируеми материали. Най-важната точка е заложеното повторно използване или рециклиране на 99% от произведените артикули и стоки. Планът е изключително мащабен и може да се открие на сайта на олимпиадата. Тук ще се спрем на няколко детайла, които пряко или косвено засягат печатния и рекламен бранш.

рециклиране от олимпиадата в Токио

На първо място са медалите, които са неизменна част от олимпийските игри. Всяко едно отличие, което ще бъде връчено, е направено изцяло от рециклирани материали. Приблизително 5000 златни, сребърни и бронзови медали ще бъдат изработени от 78 985 тона малки електронни устройства, дарени на местните власти в периода април 2017 – март 2019 година. В предходните олимпиади в Рио 2016 и Ванкувър 2010 само част от медалите бяха изработени по подобен начин.

През юни 2019 обществеността беше призована да допринесе за рециклиране на битови пластмасови продукти, чрез което да се изработят подиумите по време на церемониите за награждаване на олимпиадата. В тази насока Токио 2020 ще бъде новатор. Дори към настоящия момент все още се събират подобни отпадъци в над 2000 точки в Япония.

63 общини в Япония са се присъединили към така наречената операция BATON (Building Athletes’ village with Timber Of the Nation), чрез която ще бъде изградено олимпийското градче. Дървеният материал, който ще се използва, в последствие ще се върне под формата на обществени пейки или училищни сгради. За този проект са създадени дървени табели, които биха могли частично да заменят рекламните плакати. Друга информация и снимки, които бяха публикувани в световните медии е, че рамките за леглата на спортистите ще бъдат изработени от картони, подлежащи на рециклиране. Те ще са с дължина 2,10 метра, а производителите казват, че ще могат да издържат тегло от около 200 кг, което е повече от всеки спортист, претеглян на Олимпийските игри в Рио през 2016 година. Матраците за леглата ще бъдат оформени от полиетиленови материали, които ще бъдат използвани повторно за пластмасови изделия след събитията.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: tokyo2020.org