Как успешните печатници създават онлайн печатни услуги

2725

Днес голяма част от успешните печатници са такива, защото създават нови онлайн печатни услуги и специфични маркетингови сегменти. Това важи в пълна сила, както при производството на продукти, така и при предлагането на услуги. За съжаление, в България рядко може да се намери пример за компания, разработваща строго специфичен пазар. Помните ли порталите за персонализация на детски мебели и книги за влюбени, за които разказахме скоро? Тук ще представим още няколко подобни примера, които биха могли да подтикнат участниците в печатния бранш в България да потърсят и развият конкретен маркетингов сегмент, който би могъл да ги направи успешни, почти колкото следващите примери.

Madika – онлайн специалистът в опаковките

Отвсякъде чуваме, че опаковките са един от най-добре развиващите се сегменти в полиграфията. Каква е причината тогава да няма web-to-packaging портали? Всъщност немската компания със 145 годишна история Egger Druck + Medien GmbH прави именно това – през 2014 създава онлайн портала за продажба на опаковки madika.de. Въпреки специфичността и сложността на този тип продукти спрямо останалите печатни материали, тук могат да се поръчат различни видове опаковки, стелажи и други материали от картон и велпапе.

Madika – онлайн специалистът в опаковките

Улесненият метод по настройка на параметрите и поръчка се отплаща с положителната нагласа сред клиентите на компанията. Дори с липсваща 3D визуализация, порталът предлага пълен набор от възможности за персонализация в параметрите за изработка (включително избор на отвори и довършителни процеси). Успехът в Германия е толкова голям, че компанията създава подобни портали още в Австрия и Швейцария.

Cartida – Когато софтуер и печат работят за създаването на изкуство за дома

В близко бъдеще ще нараства търсенето на интериорни решения, позволяващи персонализация. Пример за подобен тип услуга е Cartida, разработена от компанията Omniscale, която специализира в разработване на картографски решения и предоставяне на геоданни.

Cartida – Когато софтуер и печат работят за създаването на изкуство за дома

През 2016 компанията създава оригинална пазарна ниша – възможност за изработка на персонализирани карти под формата на плакат или платно. Потребителите могат да избират между различни размери, стилове и шаблони, както и да персонализират детайлите, цветовете или настройките на изображенията. Всичко това позволява да бъде създаден уникален печатен продукт чрез използване на дигиталните технологии, подходящ за офиса или дома.

Kartenmacherei – Картичките отново са на мода

Специалните поводи изискват специфични комуникационни похвати. Картичките за специални поводи, съдържащи персонално послание, са именно такъв продукт. През последните години все повече компании разработват свои продукти в тази пазарна ниша, където възможностите са практически неограничени – сватби, рождени дни или просто повод за изказване на благодарност. Едно онлайн решение оставя следа в тази област. Става въпрос за създаденият през 2010 година портал Kartenmacherei.

Kartenmacherei – Картичките отново са на мода

Броят на позитивните коментари от услугата са сигурен знак за интереса към подобна услуга. От 2012 година насам компанията е получила над 130 хиляди положителни отзива, основно в B2C сегмента. Това прави средно по около 20 хиляди поръчки за картички годишно, при условия че не всеки потребител е поставил оценка на услугата. В основата стоят предварително подготвени шаблони от различни автори, които могат да се конфигурират чрез добавяне на снимки, промяна на размер, цветове и довършителни процеси. Освен картички потребителите на платформата могат да поръчат още стикери и фото-продукти.

Briefodruck – директен мейлинг по креативен и иновативен способ

Briefodruck оперира като B2B онлайн доставчик за дизайн, печат и разпространение на директен мейлинг. Компанията Fulle KG, стояща зад платформата, има над 100 годишен опит и през 2017 година стартира своята онлайн услуга.

Briefodruck – директен мейлинг по креативен и иновативен способ

Специално внимание се обръща на възможностите за персонализация/геоперсонализация и довършителни процеси, които привличат най-силно вниманието на получателите. Самият факт, че услугата обединява всички етапи (включително определянето на срокове за протичане на кампанията и опции за доставка, където разходите са съществена част), позволява на клиентите точно да калкулират стойността за своята кампания. Самата платформа би могла да послужи като богат извор, от който да се черпят идеи за креативни дизайни към мейлинг кампании.

Westermann myPrints – Всички печатни материали за училище на едно място

Основаната през 1838 година в Германия компания Westermann, разработва портала myPrints, насочен към персонализирани печатни продукти, свързани с обучение. Освен хартиените материали, като годишници, календари, тетрадки и различни административни продукти, в портала могат да бъдат поръчани също персонализирани тениски, раници, кутии за храна и бутилки за напитки.

Westermann myPrints – Всички печатни материали за училище на едно място

По този начин ученици/студенти и преподаватели могат да персонализират и поръчат, както необходимите за обучение/работа материали, така и такива за свободното време. Част от портфолиото с услуги на Westermann е също порталът за печат на книги по поръчка с минимален тираж от 30 броя Buchfabrik1838.

Letterpresso – високият печат също може да се продава онлайн

За финал остана един пример, който доказва, че не само дигиталните печатници могат да продават своите продукти онлайн. Чрез портала Letterpresso, създаден през 2010 година, могат да се поръчат материали, произведени посредством висок печат, които в последно време се връщат на мода, както много други продукти, създаващи ретро настроение. Компанията предлага решение за изработка на визитки, фирмени бланки, пликове, кутии, етикети, подложки за чаши и много други. Дизайнът може да бъде направен директно онлайн. Освен подаването на поръчки, платформата предлага богат набор от полезна информация, отговаряща на най-честите въпроси от страна на потребителите на тази услуга.

Letterpresso – високият печат също може да се продава онлайн

Горните примери доказват, че всяка печатница, независимо от наличната технология, би могла да разработи своя пазарна ниша, с която да бъде асоциирана от потребителите в онлайн пространството и по този начин да постигне огромен успех. Възможностите очевидно са безкрайни и е небоходимо просто да бъде разработен един или няколко продукта, които да се изпълняват в затворен цикъл, без потребителят да бъде затрудняван със сложни процедури за поръчка и изпълнение. Всичко зависи от вас! Готови ли сте?

Автор: Антон Даскалов